Zorgboog in Balans Eerstelijnbehandelcentrum, Dietiek, Fysiotherapie, Logopedie, Ergotherapie, Psychologie, ouderengeneeskunde, specialist - Tips
* Valpreventie cursus in januari van start bij Zorgboog in Balans
Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt fors toe. In 2015 overleden ruim 3000 ouderen na een val (CBS cijfers op verzoek van dagblad TROUW).

Een verklaring is dat mensen steeds ouder worden, maar vergrijzing is zeker niet de enige oorzaak. Factoren als ziekten bijv. long of blaasontsteking, bijwerking van medicijnen zoals slaappillen of antidepressiva. Pillen kunnen het reactievermogen beïnvloeden of voor schommelingen in de bloeddruk zorgen. Overeind komen kan dan opeens minder makkelijk gaan. Daarnaast blijven ouderen langer zelfstandig thuis wonen, het risico op ongelukken neemt daarbij toe. Ook overschatten ouderen zichzelf vaak. Vallen is iets voor de oude buurvrouw denken mensen vaak. Een val op hogere leeftijd kan grote consequenties hebben. De kwaliteit van leven gaat achteruit, in veel gevallen voorgoed.
(Nathalie van der Velde, hoofd afdeling geriatrie van het AMC).

'Zicht op Evenwicht'
Zorgboog in Balans, locatie Helmond start per 10 januari 2017 met een valpreventiecursus voor ouderen, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. 'Zicht op Evenwicht' is ontwikkeld door de Universiteit Maastricht en het Trimbos-instituut en is ontwikkeld voor zelfstandig wonende ouderen die bezorgd zijn om te vallen en daardoor activiteiten vermijden. Zicht op Evenwicht is via het CGL gecertificeerd en heeft de hoogst mogelijke beoordeling gekregen: 'sterke aanwijzing voor effectiviteit'. Dit betekent dat Zicht op Evenwicht in Nederlandse en buitenlandse onderzoeken positieve resultaten heeft laten zien.

Om te kunnen deelnemen aan de cursus moeten deelnemers zelfstandig kunnen staan en lopen en geen zware cognitieve aandoeningen zoals dementie hebben. Voor ouderen die niet naar de praktijk toe kunnen komen is er een individuele cursus waarbij de fysiotherapeut aan huis komt. Naast educatie en valtraining krijgen de cursisten ook adviezen van een ergotherapeut op het gebied van hulpmiddelen en (woning)aanpassingen. Tevens krijgt men voedingsadvies van een diëtiste.

Fysiotherapeute Evelien Spoorenberg is gecertificeerd voor het geven van deze cursus. Hierdoor wordt de cursus door enkele zorgverzekeraars erkend en (deels) vergoed. Wij raden de cursist aan dit zelf na te vragen bij de zorgverzekeraar. De totale kosten van de cursus zijn 250 euro per persoon. De cursus bestaat uit acht wekelijkse groepsbijeenkomsten van twee uur, plus een herhalingsbijeenkomst twee maanden na de laatste bijeenkomst. Bij de cursus zit het volgende inbegrepen: een cursus werkmap, oefenmateriaal voor thuis en het is inclusief koffie en thee.

Meer info of aanmelden
Voor meer informatie of om iemand aan te melden, kun je bellen naar 0492-349328 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Cognitieve Fitness combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Deze unieke vorm van fitness is ontwikkeld ensamengesteld door neuropsychologen sportdeskundigen en kent een wetenschappelijke grondslag.


* Positieve effecten op de hersenen
* Verbeterd het geheugen
* Verbetering vijf motorische vaardigheden; uithoudingsvermogen, kracht, snelheid,
techniek en coördinatie, lenigheidimages/folders/algemeen/cognitieve-fitness-folder-mei-2016.pdf
FacebookTwitter