“We blazen de community-gedachte leven in”
Geestelijk verzorgers Ans Schellekens, Sylvia van de Vossenberg en Leon Pouwels zien het als hun missie om mensen meer met elkaar te verbinden. De sfeervolle Kapel van Binderen in Helmond-Noord biedt hiervoor een prachtige plek – een plaats van samenkomst, rust en bezinning. Maar voor deze drie geestelijk verzorgers houdt het werk niet op bij religie. Ze blazen de community-gedachte leven in en brengen mensen in beweging, zowel binnen als buiten de muren van de Zorgboog.
Luisteren zonder oordeel
Cliënten van de Zorgboog en hun naasten krijgen vroeg of laat te maken met verlies in de breedste zin van het woord. Hierdoor hebben ze levensvragen en behoefte aan zingeving, vertellen Leon, Sylvia en Ans. “Wij helpen hen met zulke vragen. We ondersteunen mensen bij zingeving, rouw en verliesverwerking. Levensvragen ontstaan dikwijls door ingrijpende gebeurtenissen zoals ziekte, dementie of het verlies van zelfstandigheid. Cliënten vragen zich dan af: ‘Wie ben ik nog? Heb ik het goed gedaan? Tel ik nog mee in de maatschappij? Hoe ziet mijn levenseinde eruit?’ Wij helpen hen met het onderzoeken van deze vragen. Het is dan vooral belangrijk om te luisteren zonder oordeel en dat kan soms helend werken.”
Lotgenotencontact
De drie geestelijk verzorgers werken nauw samen met andere disciplines binnen de Zorgboog en hebben ook aandacht voor de familie van cliënten. “We zijn er niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor hun naasten,” benadrukken ze. “Vooral bij mensen met dementie merken we dat familieleden vaak met veel verdriet kampen. Daarom hebben we samen met de psychologen het lotgenotencontact opgezet voor partners en kinderen van onze cliënten. Hier kunnen ze met elkaar praten over hun ervaringen en elkaar tot steun zijn.”
Gemeenschapsgevoel
Naast de interne geestelijke zorg is er veel aandacht voor de samenwerking met de lokale gemeenschap. Zo zijn in verschillende Zorgbooglocaties parochies betrokken bij vieringen, vooral met hoogtijdagen zoals Pasen, Kerst en Maria-vieringen. “We kijken naar de behoefte van onze cliënten en zoeken daar de juiste partners bij zoals pastoors of vrijwilligers uit de buurt.” Sylvia, Leon en Ans geven een concreet voorbeeld van een community-project in Bakel: “Hier willen we samen met vrijwilligers en familie in kersttijd een uitstapje naar de kerk organiseren zodat we verbinding leggen met de parochie. We betrekken hierbij niet alleen cliënten maar ook hun naasten en dorpsgenoten. Dit versterkt het gemeenschapsgevoel.”
Kloof dichten
Ans, Leon en Sylvia willen dus niet alleen binnen de locaties mensen verbinden, maar ook daarbuiten. “Het idee van community-building is dat mensen weer voor elkaar gaan zorgen, ook buiten de Zorgboog. Dit doen we door de kloof tussen onze organisatie en de dorpsgemeenschap te dichten. Dit in samenwerking met andere mensen waaronder activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en familie van cliënten. Zo proberen we ook dorpsbewoners te betrekken bij activiteiten in onze locaties waardoor een wisselwerking ontstaat tussen binnen en buiten.”
Veranderende behoeften
De geestelijk verzorgers zien dat de behoeften van cliënten in de toekomst zullen veranderen. “We merken dat de vraag naar zingeving en levensvragen toeneemt, terwijl traditionele religie juist afneemt. Dit betekent dat we ons werk op een andere manier moeten invullen. We blijven altijd zoeken naar manieren om mensen te ondersteunen, of ze nu religieus zijn of niet. Zingeving en het zoeken naar antwoorden op levensvragen blijven altijd belangrijk.”
Bouwen
Leon, Ans en Sylvia zijn ervan overtuigd dat het bouwen aan een sterke community van groot belang is, zeker nu de maatschappij steeds individualistischer wordt. “Ons werk draait niet alleen om geloof of rituelen. Het gaat vooral om welzijn en het creëren van een plek waar mensen zich gehoord en gezien voelen. We hopen dat onze initiatieven bijdragen aan een warme, zorgzame gemeenschap, waar mensen echt naar elkaar omkijken,” besluiten ze. Met hun toewijding zorgen Ans, Sylvia en Leon ervoor dat de community-gedachte nog meer tot bloei komt. Ze bouwen aan een toekomst waarin verbondenheid en zorg voor elkaar centraal staan, binnen én buiten de muren van de Zorgboog.